Apa Makanan Yang Badan Perlukan Sebelum Bermain Bola Sepak Di Pagi Hari?

Adakah anda mengambil makanan yang betul sebelum bermain bola sepak pada awal pagi?

SINGAPORE, MAY 13: Former Arsenal player Ian Wright and former Everton player Graham Stuart eat noodles at a breakfast with bloggers at Tiong Bahru market during day 2 of the Barclays Asia Trophy Ticket Launch 2015 on May 13, 2015 in Singapore. (Photo by Charles Pertwee/Getty Images for Barclays Asia Trophy)

Bola sepak memerlukan kelajuan, ketahanan, bekalan tenaga yang konsisten dan berkekalan.

Kemahiran fizikal dan skil bermain bolasepak boleh berlaku boleh membantu memikat jurulatih
namun ia juga hadir cara pemakanan yang tepat.

Tidak semua makanan memberikan kekuatan atau kelebihan yang sama. Jadi, untuk mendapatkan prestasi maksimum di padang, pilih makanan yang memberi tenaga dan memakannya pada waktu yang sesuai.

Karbohidrat

Segera dicerna, memilih makanan karbohidrat yang betul membantu memberikan tenaga lebih
daripada protein, lemak dan serat yang tidak mudah dicerna.

‘Oatmeal’, pisang dan ‘energy bar’ memberikan kalori untuk badan dari menukarkan ia menjadi tenaga dengan kadar segera. Ini bermakna anda boleh lebih pantas berlari tanpa rasa sakit atau perut yang kenyang.

Mengambil makanan cair seperti ‘breakfast shake’ juga membantu, dengan syarat ianya tinggi karbohidrat dan kurang protein dan lemak yang sukar dicerna.

Masa yang sesuai

Apa yang lebih penting daripada apa yang anda makan adalah waktu anda makan.

Jangan terus minum ‘breakfast shake’ 20 minit sebelum mulanya perlawanan dan mengharapkan prestasi anda seperti Cristiano Ronaldo.

Anda harus makan antara 4 hingga 2 jam sebelum perlawanan bagi membolehkan tubuh mendapat masa yang cukup untuk mencerna makanan dan menyimpan kalori untuk kegunaan di padang kelak.

Manakala kalori yang tidak digunakan akhirnya berubah menjadi lemak. Jadi pilih makanan anda dengan hati-hati.

Elakkan memakan nasi lemak atau roti canai sebelum perlawanan kerana perut yang penuh bakal menghukum anda di dalam padang.

thecoverage.my

Elak makanan berproses

Alam semulajadi sendiri telah menyediakan semua pilihan yang kita perlukan untuk nutrisi bagi
pemain bola sepak, tidak kira amatur ataupun profesional.

Kurma boleh menjadi satu pilihan mudah yang menyediakan karbohidrat ringkas serta mudah dihadam.

Air kelapa boleh menggantikan elektrolit yang hilang semasa perlawanan berpeluh. Pada hari yang panas terik, cuba anggur beku. Tembikai yang dicelup dalam garam memberikan rangsangan tenaga, menghidupkan semula dan menggantikan elektrolit pada masa yang sama.

Akhirnya, makan oat kerana oat mengandungi magnesium untuk membolehkan otot dan saraf berfungsi dengan baik.

Simpanan karbohidrat

Ramai atlet utama menganggap ‘menyimpan karbohidrat’ sebagai amalan sebelum perlawanan penting.

Perlawanan yang berlangsung selama 90 minit atau lebih lama boleh mengurangkan simpanan glikogen (gula) di dalam tisu badan. Jadi jika perlawanan pagi anda berubah menjadi kejohanan sepanjang hari, makan banyak karbohidrat yang mudah dicerna.

Selepas sarapan pagi, anda boleh makan epal, pear, roti atau minum minuman tenaga (seperti 100Plus, Gatorade atau Powerade), buah-buahan kering seperti kismis atau kurma serta yogurt rendah lemak.

Elakkan serat kerana selain mengganggu badan anda, ia boleh menyebabkan kesukaran pencernaan. Perkara terakhir yang anda perlukan apabila tiba masanya untuk beraksi di padang adalah pergi ke tandas.